El 1921 es fundà l’Ateneu Democràtic Nacionalista de Vilada, presidit pel Dr. Àngel Soler Daniel. Segons els seus estatuts fundacionals, i en el llenguatge de l’època, la finalitat d’aquesta associació era «l’engrandiment i prosperitat del poble i pobles comarcans, el millorament cultural i moral dels seus veïns i la propagació dels ideals autonomistes de Catalunya».

Avui, gairebé cent anys després, un grup de viladins ens hem proposat recuperar el nom d’aquest històric Ateneu i actualitzar-ne la seva obra. Les nostres activitats tindran com a objectiu principal contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic del nostre poble. Com no podia ser d’una altra manera, restem oberts a la participació i col·laboració de tothom que comparteixi aquests principis.

dimarts, 10 de maig del 2016

De la Catalunya invisible a la Catalunya possible

Francesc Canosa presenta l'Ateneu Nacionalista de Vilada


Dissabte passat, 7 de maig, vam presentar l’Ateneu Nacionalista de Vilada (ANV). Va obrir l’acte Eloi Bellés en nom de l’entitat. Bellés va parlar de la voluntat oberta i participativa amb què neix l’ANV i va convidar els assistents a fer propostes de diferent caire per a col·laborar amb l’Ateneu o per desenvolupar-les des de l’ANV mateix. També va recordar que el nom no és gratuït sinó que respon a una voluntat d’entroncar amb la històrica associació homònima fundada el 1921 a Vilada, tot actualitzant-ne els objectius, que són «contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic» de Vilada. 

Bellés va acabar recordant la figura del Dr. Àngel Soler, que va ser un dels metges més destacats de la Catalunya de la primera meitat del segle XX i fundador de l’Ateneu Democràtic Nacionalista de Vilada de 1921. La seva família va excusar l'assistència a l'acte però va encoratjar l'entitat i va oferir-li suport.

Acte seguit va tenir la paraula Vicenç Massana, que en nom de l’Ajuntament de Vilada va felicitar els impulsors del rellançament de l’ANV i va felicitar-se per veure néixer un nou focus d’activitat cultural al poble.

Francesc Canosa, periodista i comunicador, estava convidat a oferir el plat fort de la tarda. Davant de la vintena d’assistents va parlar de «La immensa minoria. La Catalunya invisible» una conferència que va repassar els orígens de la asimetria demogràfica i econòmica entre Barcelona i comarques catalanes —des dels moviments demogràfics de l’exposició de 1888 fins als nostres dies— posant èmfasi especial en la tasca de la Mancomunitat com a primer intent de reequilibri territorial. Va descriure la Catalunya dels darrers 150 anys amb títols tan suggerents com «la Catalunya Rotonda», en referència a les moltes que hi ha escampades pel país, amb un símil molt encertat: ens orienten però ens fan anar lents.

Va cloure la conferència mirant cap al futur nacional de Catalunya. Per Canosa els pobles petits són l'origen i la clau del procés nacional que viu el nostre país. Sense ells, deia, no seríem on som. Va acabar fent una crida a avançar cap a l’equilibri territorial com a vehicle de cohesió social i prosperitat per al país.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada