El 1921 es fundà l’Ateneu Democràtic Nacionalista de Vilada, presidit pel Dr. Àngel Soler Daniel. Segons els seus estatuts fundacionals, i en el llenguatge de l’època, la finalitat d’aquesta associació era «l’engrandiment i prosperitat del poble i pobles comarcans, el millorament cultural i moral dels seus veïns i la propagació dels ideals autonomistes de Catalunya».

Avui, gairebé cent anys després, un grup de viladins ens hem proposat recuperar el nom d’aquest històric Ateneu i actualitzar-ne la seva obra. Les nostres activitats tindran com a objectiu principal contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic del nostre poble. Com no podia ser d’una altra manera, restem oberts a la participació i col·laboració de tothom que comparteixi aquests principis.

dilluns, 10 d’abril del 2017

Jaspert de Barberà, càtar exiliat al servei de Jaume I. Presentació de "El càtar proscrit" de Jaume Clotet

Dissabte passat Jaume Clotet, periodista i historiador, va presentar a Vilada la seva darrera obra, El càtar proscrit (Columna, 2017), que ha estat guardonada amb el prestigiós premi Néstor Luján de Novel·la Històrica. La novel·la, ambientada al segle XIII, abraça alguns dels grans moments d'aquest segle: la Batalla de Muret, la Conquesta de Mallorca i la fi de la corada contra els bons homes a Occitània.

Durant la presentació Clotet, occitanista convençut, va posar molt d'èmfasi a destacar la vessant històrica del llibre. Va explicar d'on sorgia el conflicte càtar a Occitània, quins interessos polítics hi intervenien i com la desfeta de Muret de 1213 marca un punt d'inflexió per a la història de Catalunya. 

També ens va descobrir la vida interessant i compromesa del protagonista de la novel·la, Jaspert de Barberà, Barberà fou un faidit, és a dir, un noble occità desposseït de les seves terres, refugiat al Rosselló i participà en la conquesta de Mallorca de 1229. Clotet en va destacar la fermesa moral en la lleialtat tant a la fe càtara que el dugué a l'exili com amb el rei d'Aragó Jaume I, dit el Conqueridor.

Finalment, diversos membres del públic van debatre amb Clotet aspectes com ara la presència de Barberà al Llibre del fets del Rei En Jaume o sobre la significació que Muret va tenir en la configuració de la nació catalana. En resum, un acte molt interessant i dinàmic que ens anima a programar nous esdeveniments, dels quals en tindreu noves properament. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada