Pàgines

dilluns, 12 de setembre del 2016

10 de setembre: Vilada estava #aPunt

La vigília de la Diada es va viure intensament a Vilada. L’Ateneu Nacionalista de Vilada —en col·laboració amb l’Assemblea Nacional Catalana de Vilada i la Colla Gegantera de Vilada— vam organitzar una jornada cultural, lúdica i reivindicativa.

Per començar els actes l’historiador i bibliòfil Ramon Felipó va pronunciar la conferència «Mossèn Armengou: un berguedà al servei de l’Església i del poble de Catalunya» en motiu del 40è aniversari de la mort d’un dels grans pensadors del catalanisme. Durant la conferència, que va destacar per l’amenitat i el rigor que caracteritzen Felipó, es va repassar la trajectòria vital de Josep Armengou, posant èmfasi en les diverses situacions que el van dur al seu pensament catalanista —una primera militància prerreligiosa a Estat Català— i, més tard, a abraçar la idea de pàtria completa i a defensar els Països Catalans —després de l’apèndix de Joan Fuster a Justificació de Catalunya, una de les obres capdals del nacionalisme català.

Finalment Felipó va repassar exhaustivament la producció bibliogràfica d’Armengou per posar de relleu la importància de l’autor i reclamar-ne, finalment, una edició completa i acurada de les obres completes. Els assistents es van interessar molt per la figura i l’obra de Josep Armengou, i la conferència es va allargar durant el torn de preguntes, que va comptar amb moltes intervencions.

Després de la conferència hi havia preparat un pa amb tomàquet popular a la Plaça de la Vila, aprofitant les últimes nits d’estiu, que va esser molt concorregut. Fins a 70 persones vam compartir taula i tertúlia en un ambient distès i festiu, prenent forces per a la Marxa de Torxes que començava tot seguit.

Havent sopat, en efecte, als assistents al sopar es van afegir una colla més de persones i, juntes, van pujar amb torxes fins a la Plaça de l’Església, on els gegants de Vilada esperaven per continuar, tots junts, la Marxa pels carrers de Vilada. Durant la marxa es va reclamar fermament la necessitat d’independència. La marxa va acabar a la Plaça de la Vila novament, on es va llegir el manifest reivindicatiu i es va sentir el Cant dels Segadors.


Durant l’11-S també vam ser a la manifestació de Berga, reafirmant-nos en la voluntat d’una Catalunya independent assentada damunt el pilar de la cultura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada